Lichaam. Zit jij lekker in je vel?

Ons lichaam vertelt ons vaak als eerste dat er iets niet goed is. Hoofdpijn, spierpijn, en allerlei vage klachten zijn maar enkele voorbeelden. Waar die klachten vandaan komen is niet altijd even duidelijk. Soms komen ze voort uit bijvoorbeeld psychisch lijden. Natuurlijk kan er een duidelijk aantoonbare ziekte/beperking  de oorzaak zijn van die allerlei lichamelijk klachten..

Feit is dat wanneer je niet lekker in je vel zit dit zonder meer effect op het denken, gevoelsleven en ons gehele welbevinden heeft.

Geest/Psyche.  Kan het in jouw hoofd ook zo onrustig zijn?

In ons deel van de wereld zijn wij er bijzonder goed in om alles verstandelijk te analyseren en met argumenten bekleed op te lossen. Dit is zeker niet altijd verkeerd. Tollende gedachten, angsten, twijfels, zorgen en zo voorts komen soms niet tot rust en kunnen voor slapeloze nachten, niet eten of juist heel veel eten zorgen.

Wij verwaarlozen daardoor nog al eens ons gevoel. Gevolg is dat de onrust in ons hoofd ons belemmerd om naar lichaam en ziel te luisteren, we worden ziek en ons welbevinden komt onder druk. En meestal weten we dan niet (meer) waarin onze passie zit of hoe we verder willen/moeten.

Ziel. Waar gaat die van jou van zingen?

Ergens in diep in ons bewaren we onze ziel. Het meest verborgen deel voor anderen maar ook vaak voor onszelf. Beschermd en veilig omdat we in onze ziel het meest kwetsbaar zijn.Daar zijn echter ook ook onze diepste verlangens en grootste passies te vinden. Vreemd eigenlijk dat we onze ziel vaak zo weinig aandacht geven.

Hier zijn de meeste open- en pijnlijke wonden. Veroorzaakt door (oud en nieuw) verlies, kwetsuren, trauma’s, boosheid etc;  Je aangedaan door ouders, anderen…jezelf…God????

Mijn eigen overlevingsstrategie was: ik ging een muur bouwen en pleisters plakken maar de wonden gingen etteren en de uiteindelijke infectie trok door mijn lichaam en geest.
Gevolg een diep verdrietige ziel die niet meer wist waar ze van gaat zingen.
En weet jij het nog; weet jij nog waar jouw ziel van gaat zingen?